Підприємство заснували 1946 року як артіль «5 грудня». Першим його директором був Х. Гофман. Тоді й організували декілька цехів: кондитерський, ковбасний, цех із виробництва морозива. Ще були торгові точки в Станіславові, млини в селах (Угорники, Підпечари, Загвіздя, Клузів, Пациків і Підлужжя)  та допоміжне господарство.

Виробничий корпус 60-ті роки роки 20-го століття.

1951 року підприємство перейменували на «Станіславський харчокомбінат», до якого 1953 року приєднали Станіславський оцтовий завод. Почали виготовляти «російську» гірчицю, сортові винні напої (малинове, сливове, яблучне, а також класичне біле вино), які постачали у всі регіони Радянського Союзу. 1973 року побудували  новий виробничо-адміністративний корпус, й саме від тоді підприємство називається  «Івано-Франківська харчосмакова фабрика».

Глазурування пряників, 70-ті роки 20-го століття
Виробничий процес, кінець 70-х-початок 80-х років 20-го століття
Пакування продукції, 70-80ті роки 20-го століття
Виготовлення печива “До чаю”, 80-ті роки 20-го століття.
Виготовлення зефіру, 80-ті роки 20-го століття

На фабриці виготовляли традиційне печиво «Сонечко», печиво «Марія», «До кави» й «До чаю», вівсяне печиво, карамель, зефіри, вафлі з різними начинками, макаронні вироби.

80-ті роки – це період розквіту підприємства. Окрім виготовлення продуктів харчування, фабрика будувала будинки і забезпечувала житлом своїх працівників. У 90-і роки за складної загальнодержавної економічної ситуації підприємство теж пережило кризу. 1997 року на підприємстві залишилось усього 45 працівників і 4 одиниці техніки.

 Наприкінці 90-х ситуація змінилася на краще – з приходом інвесторів та команди Романа Крицуна, які від того часу до сьогодні керують підприємством. Для відновлення роботи фабрики інвестували значні кошти, розпочали програму капітального ремонту, купили нове обладнання, оновили механічний транспртний парк. Підприємство отримало премії від профспілок та численні нагороди за створення найкращих побутових умов праці й виготовлення якісної продукції. З початку 2000-х років видно стрімку позитивну динаміку розвитку підприємства.

Підприємство працює, живе, розвивається!  Зберігаються традиційні технології виробництва, оновлюються виробничі лінії, проводиться поточний ремонт приміщень, збільшується та модифікується асортимент продукції, розширюється мережа збуту.

Стабільна позитивна репутація підприємства в регіоні допомагає встояти на ринку у складні політично-економічні періоди.

Висока якість продукції залишається незмінною! Івано-Франківська харчосмакова фабрика – це не лише частина історії міста Івано-Франківська, а й вагома частина його сьогодення!